Mama tipy,  o Zúbkovej

Skladovanie potravín – sklenené nádoby a voskové obrúsky

Ahojte. Vitajte pri článku z (prekvapivo) našej kuchyne! Keďže sme dostali na vyskúšanie voskové obrúsky od Janky z firmy Od včely, rozhodla som sa, že sa s vami o skúsenosti podelím. Keď som robila stories na mojom Insta, zaujali vás nie len obrúsky ale aj štýl skladovania potravín, ktorý ste na videu mohli vidieť a tak som pre vás pripravila tento článok 🙂

Začnem tým, čo Vás prekvapilo najviac – mrkva vo vode. Poviem pravdu, aj u nás je to novinka. Vždy sme totiž mali problém, že sme mrkvu nestihli zjesť… Karolína ju nemá rada a teda sa jej ju snažím do jedla prepašovať aspoň trochu a nenápadne 😅 . A mrkva zatiaľ zvädne, rozumej zmäkne a zhnedne. Až raz som na Insta videla, že mrkvu očistili a šupli do nádoby s vodou. A tak som to vyskúšala a voilà, mrkva je krásna, chrumkavá a čerstvá celú večnosť!

Skúšala som to aj s uhorkou, nebolo to zlé ale nevydržala tak dlho ako mrkva
Ešte je to skvelý spôsob na skladovanie aj reďkovky

Ak máte doma čerstvý špenát alebo polníček či iný šalát, navlhčite papierovú vreckovku a položte ju navrch šalátu. Nevysuší sa a ostane čerstvý oveľa dlhšie.

Sáčky

Už pomerne dosť dlho sa snažíme minimalizovať u nás odpad. Separujeme, kompostujeme, často namiesto nových vecí kupujeme v bazároch, secondhandoch či si veci presúvame v rámci rodiny. Ako Janka z firmy Od včely hovorí – najlepší odpad je ten, ktorý nevznikne. V tomto duchu sa snažíme napríklad nebrať zbytočné plastové sáčky a igelitky v obchodoch. Samozrejme nie každý deň je nedeľa a ak zabudneme a sme nútení nejaký igelit domov priniesť, snažíme sa ho doma nejako využiť. Plast nie je problém, skôr je problém jeho jednorázovosť. Takže vždy, keď máme doma takéto plastové vrecká, odkladáme ich a použijeme ich potom aj viackrát. Napríklad na zabalenie nejakej desiaty pre Ivka do práce alebo na hokej. On potom donesie ten sáčok zas domov a zas ho takto potočíme až kým je nepoužiteľný :).

Ale keď nezabudneme! Vtedy máme so sebou naše ľanové vrecúško na pečivo kúpené na Radvanskom jarmoku a sieťovky na ovocie a zeleninu 🙂 . Takéto vrecká už viete kúpiť aj v obchodných reťazcoch alebo si ich ušiť zo starých látok doma. Ich výhoda je hlavne v tom, že aj keď necháme ovocie či zeleninu v nich, môžu dýchať a nesplesnivejú. A aj keby sa vám napríklad hrozno v ňom rozpučí, vrecko jednoducho vyperiete a používate ďalej 🙂

Voskové obrúsky

Balíček z firmy Od včely, sme dostali cca pred mesiacom a hneď nás výrobky zaujali. V mojich uložených storkách nájdete všetko od začiatku – ako ich Zúbok skúmal, ako sme ich testovali a aj pár videí pri používaní. No a ako sme začali testovať? Kúpili sme čerstvý chlieb a nakrájaný ho dali vo voskovom obrúsku do mrazničky. Po vybratí a rozmrazení bol fajný, mäkučký, kôrka bola chrumkavá. Neviem či sa to deje iba mne, ale keď som dala do mrazničky pečivo v igelitovom sáčku, malo potom takú divnú vôňu a pachuť. Zúbok to nikdy necítil ale my sa doma smejeme, že on je „necitlivý“ v takýchto veciach 😅. No pointa je, že tu sa mi to nestalo. Žiadna pachuť nie je.

Možno je to tým, že tieto obrúsky sú zo 100% prémiovej bavlny. Tá je napustená zmesou, ktorá sa skladá z čisto prírodných materiálov – včelí panenský vosk (aj z vlastnej Jankinej produkcie), prírodná stromová živica a bio jojobový a kokosový olej. Toto zloženie dodáva obrúskom ich výnimočné vlastnosti – sú antibakteriálne, antivírusové a antimykotické. Keďže je obrúsok z prírodného materiálu, potravine ako napríklad už načaté ovocie, zelenina či syr vytvára náhradný prírodný obal – akúsi ochrannú vrstvu a naše potraviny teda vydržia dlhšie čerstvé a svieže. Potraviny sa nedusia v plaste ale naopak dýchajú a udržiavajú si svoj tvar, farbu, šťavnatosť a štruktúru.

citrón a hruška boli odložene v obale z firmy Od včely cca dva týždne v chladničke no vďaka obrúsku vyzerajú a chutia ako práve rozkrojené

Využitie obrúskov

Jeden z hightlightov používania je aj ovocie – ak zabalíte rozkrojené ovocie do včelých obrúskov, garantujem Vám, že aj po dvoch týždňoch bude vaše ovocie ako práve rozrezané. Ja som to takto (neplánovane) otestovala na citróne a hruške. Áno, priznávam, zabudla som na to ovocie v chladničke, spomenula si až po dvoch týždňoch. To ovocie bolo brutááálne! Veď si to môžete pozrieť sami na vlastné oči v tomto videu.

No a ďalšie skvelé využitie voskových obrúskov je namiesto potravinárskej fólie! Joj toto milujem asi najviac! Konečne nemusím mať nervy. Neviem ako vám, ale mne sa NIKDY nepodarilo dať dole fóliu napr. z misky tak, aby som ju tam potom vedela dať pekne naspäť😅. Pozor však na studené a mokré nádoby – tam mi obrúsok (logicky) slabo držal. No keď miska opäť vyschla a dostala na na izbovú teplotu, opäť všetko fungovalo 🙂 .

Majú lepivú vlastnosť – zohrejem ich teplom rúk a zafixujeme napríklad tak ako ja na miske namiesto fólie či pokrievky.

Údržba je jednoduchá

Ich údržba je jednoduchá, stačí vytriasť omrvinky a môžeme ich používať ďalej. Ak nastalo znečistenie, stačí obrúsok jemne umyť vo vlažnej vode s trochou octu. Pozor však na teplo! Horúca voda, sporák, mikrovlnka alebo rúra obrúsky ničia.

Ich životnosť závisí od starostlivosti. Ak je správna, pri dennodennom používaní vydržia niekoľko mesiacov rok. Ak postupne začnú strácať svoju funkčnosť, môžeme ich obnoviť zmesou z firmy Od včely na toto určenou. A ak neskôr naozaj ukončia svoju službu, môžeme ich vložiť nastrihané do kompostu alebo použiť ako prírodný podpaľač (do krbu, pece apod.).

Uvedomujem si, že vstupná investícia je vyššia ako sáčky zdarma v obchode, no vráti sa vám to. Zrazu si uvedomíte, že vám potraviny vydržia dlhšie a už zbytočne nevyhadzujete plesnivé jedlo do koša či kompostu.

Sklenené nádoby

Šunku, salámy, párky a syr (kým sme nemali voskové obrúsky) skladujeme v chladničke v sklenej nádobe. Tak isto aj maslo máme v maselničke. Do skla presúvame aj vločky, strukoviny, cukor, soľ či ostatné koreniny. Keďže sú sklenené nádoby uzavreté, nedostane sa do nich vzduch ani hmyz a teda sa mi už v múke neobjavujú mušky či iná háveď. K tomuto kroku som pristúpila po nasťahovaní sa do domu, keď som zistila (tehotná), že si nemám z čoho urobiť palacinky 😅. A musím povedať, že takto to aj môjmu oku lahodí oveľa viac. Poličky sú prehľadnejšie a my nenakupujeme zbytočné zásoby.

Bonus: Nejedná sa síce o potraviny, ale ak dostanete (alebo si kúpiš) rezané kvety, nenechávaj ich v blízkosti ovocia. Rýchlo rozkvitnú a následne rýchlo zvädnú.

Budem rada, ak mi napíšete správu alebo komentár, ako skladujete potraviny vy. Poďme sa spoločne inšpirovať 🙂

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

error

Sociálne siete