Harry Potter Fans

Tekvicové pirôžky z Harryho Pottera

Prišla jeseň a s ňou aj oranžová farba nielen na listoch, ale aj v kuchyni. Tekvice! Kto z nás ich nemiluje? Ok, blbá otázka, keďže hneď doma mám jednu adeptku, ktorá sa tvári, že ju chcem otráviť, keď jej ju dám ochutnať. Ale mimo toho – rozhodla som sa, v rámci mojich novoročných predsavzatí (áno, aj v Októbri ma to stále drží, koho ešte? :)), aj v tomto smere vyskúšať niečo nové. A viete čo mi napadlo? Vyskúšam urobiť tekvicové pirôžky z Harryho Pottera!

Keďže som sa rozhodla tento rok aj prvýkrát vyrezávať tekvicu, rozhodla som sa, že toto bude aj fantastický spôsob, ako najlepšie zužitkovať to, čo nám z nej ostane.

Ingrediencie

Cesto:

  • 100g hladkej múky
  • 80g polohrubej múky
  • 135g masla
  • 3 lyžice vody
  • 1 lyžica cukru
  • štipku soli

Náplň:

  • tekvica
  • cukor
  • škorica
  • štipka badiánu
  • štipka soli
  • cukor (podľa chuti)
  • vajce (na potretie)

Recept

Na cesto som zmiešala všetky suché ingrediencie a potom sa snažila zapracovať maslo a trocha vody. Nerozpúšťala som ho, chcela som aby tam ostali hrudky, kvôli konečnej chuti. Vytvorenú guľu z cesta som dala vo fólii na noc do chladničky.

Zo zbytkov z našej vyrezanej tekvice som si spravila náplň – tekvicu dala na plech a do mäkka ju upiekla. Keď vychladla v mixéri som ju premenila na omáčku. Dnes už viem, že by som nepoužila všetku šťavu, čo z nej počas pečenia vytiekla, aby som náplň nemala takú riedku. Vychladenú tekvicovú zmes som preliala do pohára a tiež dala do chladničky.

Na druhý deň som vytiahla cesto a rozvaľkala ho na pomúčenej doske. Z cesta som pomocou pohára vykrojila krúžky. Do tekvice som primiešala koreniny, ktoré som doma našla a naplnila predpripravené krúžky. Pomocou vidličky som pirôžky zavrela a poukladala ich na plech vystlaným papierom. Na konci som vyrezala jazvu v tvare blesku a potrela ich rozmiešaným vajíčkom.

Plech som vložila do predhriatej rúry a piekla na 200 stupňoch asi 18 minút. Tekvicové pirôžky najlepšie chutili ešte teplé 🙂 Pozor, cesto má byť krehké. Myslím si, že ak sa vám nechce babrať s cestom, môžete použiť aj kúpené lístkové.

cesto a tekvicová zmes
Tekvicové pirôžky pred potretím s vajíčkom
a takto tekvicové pirôžky dopadli 🙂

Samozrejme ani tentokrát sa to nezaobišlo bez úrazov – začalo sa to porezaním pri vyrezávaní a skončilo sa to miernymi popáleninami pri pečení. Ale mne to už príde také samozrejmé, ako že Viktor chodí MHD 😅 Takže zas to bolo klasicky #naZubkovu 😅 .

⚡️ Darebáctvo sa podarilo ⚡️

4 komentáre

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

error

Sociálne siete